Charlotte Inden: Anna a Anna

Příběh psaný ve formě dopisů o velmi krásném vztahu babičky a její vnučky. Obě mají stejné křestní jméno a v dopisech ukrývaných v tajné schránce sdílejí i svá milostná trápení. Příběh začíná v době, kdy se starší Anna vyrovnává se ztrátou levé nohy, která jí byla patrně amputována kvůli cukrovce. Bývalá tanečnice se s tím nevyrovnává zrovna nejlépe, ale pomáhá jí podpora nejbližší rodiny, obzvláště Anny mladší, v té době dvanáctileté dívenky, která babičku obdivuje.

Ze začátku mi to celé přišlo dost naivní, přemýšlela jsem, že knihu odložím. Babiččiny dopisy její ztracené levé noze mě nejdřív nezaujaly, stejně tak jejich hra na piráty. Ale pak se začala řešit první láska mladší Anny a Anna starší se konečně odhodlala a inspirována vnuččiným nadšením začala psát dopisy Henrimu – své lásce z mládí. Velmi dojemný popis první lásky a trápení s tím spojených mě konečně zaujal. Aniččin milý Jan se odstěhoval s maminkou do Amsterodamu. Láska na dálku v tak mladém věku nemá dlouhého trvání, ale babiččin vztah dojde naplnění. Dá se dohromady s mužem, s nímž se do sebe zamilovali před bezmála padesáti lety, když byla babička vdaná, takže počínající vztah tehdy ukončila.

Kniha pro jinou věkovou skupinu, ale má šanci zaujmout i dospělé čtenáře. Je to velmi citlivé vyprávění o dospívání, první lásce a trápení a vyrovnávání se s bolestnými ztrátami.

Pro zpestření – při psaní recenze jsem čekala, až se mi dopečou výborné muffiny podle receptu z http://www.foodlover.cz (obrázek jsem si vypůjčila ze stránky s originálem receptu)

Ingredience:

200 g brambor, 150 g hladké mouky dortové, 50 g strouhaného čedaru, 150 ml mléka

70 g slaniny, 2 lžičky kypřícího prášku, 1/2 cibule, 2 vejce, 80 ml rozpuštěného másla

1 větvička čerstvého rozmarýnu, špetka chilli, 1 lžička soli, čerstvě umletý pepř

Postup:

  1. Předehřejeme si troubu na 170°C. Brambory oškrábeme, umyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Slaninu nakrájejíme na malé kostičky a cibuli nadrobno. Na pánvi orestujeme slaninu spolu s cibulí. Až cibule zesklovatí, pánev odstavíme a necháme směs lehce vychladnout.
  1. Vejce prošleháme s mlékem a máslem, přidáme sůl, chilli, pepř a rozmarýn nasekaný nadrobno. Do vaječné směsi vmícháme brambory a slaninu s cibulkou. V další nádobě smícháme mouku, kypřící prášek a sýr. Smícháme obě části v hladké těsto.
  1. Těstem plníme papírové košíčky a pečeme přibližně 25 min (doba pečení se může lišit v závislosti na troubě).
Advertisements

8 thoughts on “Charlotte Inden: Anna a Anna

    1. Máš pravdu, muffiny měly namále 🙂 Najednou jsem ucítila velmi příjemnou vůni, která mě upozornila, že by bylo načase se do té trouby aspoň podívat 🙂 Zatím jsem ještě nepřidávala rozmarýn, protože jsem ho v malém obchůdku nesehnala. Věřím, že to pak bude ta pravá lahůdka 🙂

      To se mi líbí

  1. Já jsem takhle nedávno pekla při čtení štrůdl….no, neklaplo to, byl trochu „tmavší“ :)) Kdysi jsem četla detektivní příběh, který spolu řešili dva puberťáci pomocí e-mailů a to bylo strašně fajn, jenom už je to tak dávno, že si nevzpomenu na název bohužel. Dopisová forma je super, ale tohle nevím, zda by byl můj šálek čaje…Já se stejně rozhoduju do strany 50 🙂

    To se mi líbí

    1. Pokud si dobře vzpomínám, tak toto je teprve moje druhá přečtená kniha psaná touto formou. První byl velice pěkný román http://www.databazeknih.cz/knihy/spolek-pratel-krasne-literatury-a-bramborovych-kolacu-41267?c=all

      Tehdy mě to velice nadchlo a ráda bych si takových románů přečetla víc. V rámci projektu Listování jsem viděla adaptaci Dobrý proti severáku – tam si dva lidé vyměňují e-maily a taky se mi to moc líbilo.

      To se mi líbí

      1. Hrad v Pyrenejích jsem kdysi četla a podle všeho se mi to vůbec nelíbilo, protože jsem tomu na databázi knih dala velmi nízké hodnocení. A od Austen jsem ještě nikdy nic nečetla, ale díky za doporučení – Lady Susan bych zkusit mohla. Odložit to mohu vždycky 🙂

        To se mi líbí

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s