Dýňová sezóna se blíží

I čtenář si občas potřebuje odpočinout četbou něčeho lehčího, zároveň však poučného 🙂 A navíc se těším na podzim, kdy nebude takové horko, listí na stromech nebude zlátnout suchem, ale tím, že přišel jeho čas a my budeme doma ležet v knihách, popíjet čaj a pojídat ty dobré dýňové pokrmy. Oh, už aby to bylo 🙂 Většina receptů pochází z internetové stránky mého oblíbeného časopisu Apetit

dýně II.dýně I. dýně IIIdýně IV

Dýňový cheesecake

Suroviny na 6 porcí:

  • 200-250 g sušenek (světlé)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 hrnek povařené a rozmačkané dýně hokkaidó (vychlazené)
  • 2 vejce
  • 3 lžíce medu nebo odpovídající množství hnědého cukru
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • citrónová šťáva (pár kapek)
  • špetka skořice

Postup:

1. Sušenky rozdrtíme, vmícháme do nich rozpuštěné máslo a celou směsí naplníme dno vymazané formy na koláč.

2. Dýni smícháme s medem, citronovou šťávou, skořicí a zakysanou smetanou, přidáme dvě vejce a promícháme lžící nebo mixérem.

3. Směs nalijeme na sušenkový korpus a dáme péct do trouby přibližně na 180 stupňů, 30 až 40 minut.

Dýňová polévka s chilli

Dýňový olej dodá polévce výraznou ořechovo-kořenitou chuť. Pokud ho nemáte, nahraďte ho kvalitním olivovým nebo ořechovým olejem.
Počet porcí: 10
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 25 minut

 Ingredience
    • 800 g dužiny z dýně, bez semínek, nakrájené na kostičky
    • 2 lžíce másla
    • 1 cibule, jemně nakrájená
    • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
    • 1 karotka, nastrouhaná nahrubo
    • 1 lžíce kari koření
    • 1 lžička třtinového cukru
    • 600 ml zeleninového vývaru
    • 220 ml smetany ke šlehání
    • sůl a mletý pepř na dochucení
    • hrst opražených dýňových semínek
    • 1 čerstvá chilli paprička, jemně pokrájená
    • 2 lžíce dýňového oleje na zakapání

Příprava jídla

1 V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. Přidejte mrkev, poprašte kari kořením a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem. Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, nasekanou chilli papričkou a zakápnutou dýňovým olejem.

NĚCO NAVÍC
Dýni můžete předem upéct v troubě – pokapejte ji olejem a před koncem pečení posypte cukrem, aby trochu zkaramelizoval. Naopak pokud spěcháte, dýni rovnou zalijte vývarem (jen neopečená bude mít méně výraznou chuť).

Dýňová polévka s červenou čočkou a ořechy

Recept je nápadem známé ‚biokuchařky‘ Hanky Zemanové. Polévka obsahuje řadu cenných látek a kromě toho, že je zdravá, je také krásná a lahodná!
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření 20 minut

Ingredience

    • 100 g másla
    • 300 g dýňové dužiny
    • hrst červené čočky
    • sůl a trocha kari
    • hrst dýňových semínek a vlašských ořechů k podávání, případně trocha ořechového nebo olivového oleje na zakápnutí polévky

Příprava jídla

Máslo rozpusťte v hrnci, poprašte kari a lehce zasmahněte. Vsypte dýni, nakrájenou na kousky. Krátce osmahněte, zalijte asi litrem vody, přidejte čočku, lehce osolte a vařte asi dvacet minut na mírném plameni, až budou čočka i dýně měkké. Občas promíchejte a dýni během vaření vařečkou podrťte, aby byla polévka hladká; jestli chcete, rozmixujte ji ponorným mixérem. Podávejte zakápnuté olejem a posypané praženými semínky, případně ořechy.

Profi triky
Chuť polévky se ještě vylepší, když dýni napřed asi dvacet minut opečete v troubě s máslem nebo olivovým olejem. Posypání semínky a/nebo ořechy a několik kapek prvotřídního oleje dodají působivý kontrast konzistencí i cenné látky; je to trik běžný ve středomořské kuchyni.

Pečená plněná dýně

Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 60 minut

Ingredience

    • 1 dýně (Hokkaido nebo muškátová) o hmotnosti cca 3–4 kg
    • 50 ml panenského olivového oleje
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1,5 lžíce másla
    • 200 g čerstvých grilovacích klobásek, nakrájených
    • 1 svazek jarních cibulek, nakrájených
    • 150 g drobných brambor, oloupaných
    • 2 menší mrkve, oloupané a nakrájené na půlcentimetrová kolečka
    • 1 pórek, pouze světlé části, nakrájené na tenké plátky a pořádně propláchnuté
    • 1/2 celerového řapíku, nakrájeného na půlcentimetrové kostičky
    • 80 g mraženého hrášku
    • 100 g drobných žampionů
    • 1,5 lžičky hladké mouky
    • 140 ml mléka
    • 2 konzervy (po 400 g) malých bílých fazolí, slitých a propláchnutých
    • 1 lžíce nahrubo nasekané čerstvé šalvěje
    • 1/2 lžíce lístků čerstvého tymiánu
    • cca 250 ml kuřecího vývaru (viz Chytré rady navíc)

Příprava jídla

1 Troubu zahřejte na 175 °C. Dlouhým nožem odřízněte vršek z dýně a uschovejte ho. Dýni vydlabejte tak, aby zůstala jen dužina. Vymažte ji olejem, osolte a opepřete. Dýni i víčko položte na plech vyložený papírem na pečení a pečte 25 minut. Pak dejte ,pokličku‘ stranou a nechte ji zcela vychladnout. Dýni v troubě otočte vzhůru nohama a pečte ještě asi 25 minut, aby dužina byla měkká, ale ještě pevná. Pak dýni nechte vychladnout na mřížce.

2 Půl lžíce másla rozpusťte v hrnci. Přidejte klobásky a opékejte je za stálého míchání dohněda; trvá to asi 7 minut. Přidejte zbývající máslo, jarní cibulky, brambory, mrkev, pórek a celer. Opékejte doměkka asi 12 minut, občas zamíchejte. Přisypte hrášek a houby a nakonec vmíchejte mouku a asi 2 minuty opékejte.

3 Mírně ztlumte oheň, vlijte mléko a 5 minut zvolna povařte. Přidejte fazole, šalvěj, tymián, vývar a 125 ml vody. Přiveďte k varu a asi 20 minut vařte dohusta.

4 Zahřejte troubu na 175 °C. Směs přelijte do dýně a dejte péct, aby tykev doměkla. Ozdobte víčkem a podávejte.

CHYTRÉ RADY NAVÍC:

  • Vývar 15 minut vařte s 1 bobkovým listem, snítkou tymiánu, 1 rozpůlenou cibulí a 1/2 lžičky celého pepře; pak přeceďte.
  • Různé druhy dýní se liší poměrem dužiny a semen. Pokud vám nějaká náplň zbude, podávejte ji samotnou s chlebem. Můžete také naplnit víc malých (jedlých!) tykví.

Dýňové rizoto se šalvějí

Dýňové rizoto se šalvějí.Příprava:15 minut + vaření 30 minut

Pro 4 osoby

* 1 litr zeleninového vývaru
* 300 g očištěné dýně
* 1 cibule
* 2 lžíce olivového oleje
* 300 g rýže arborio
* 200 ml bílého vína
* 60 g másla
* sůl
* pepř
* 12 lístků šalvěje
* 2 lžíce oleje
* 100 g strouhaného parmazánu

1.Zeleninový vývar zahřejeme k varu. Dýni pokrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2.Na rozpáleném oleji orestujeme v hrnci cibuli, přisypeme rýži a společně restujeme asi 2–3 minuty. Přilijeme bílé víno a mícháme, dokud se neodpaří a nevsákne do rýže.
3.Postupně přilijeme třetinu vývaru, za stálého míchání ho necháme vsáknout, přisypeme nakrájenou dýni, přiléváme vývar, dokud není rýže měkká a rizoto krémové.
Do hotového rizota přimícháme máslo, dochutíme solí a pepřem.
4.V malé pánvičce zahřejeme olej a osmažíme v něm rychle šalvějové lístky. Křupavé budou za pár sekund.
5.Jednotlivé porce rizota posypeme strouhaným parmazánem a ozdobíme šalvějí.

Reklamy

4 thoughts on “Dýňová sezóna se blíží

  1. Dyňová polievka a pečené gaštany sú dve veci, ktoré absolútne bezvýhradne milujem na jeseni. Vďaka ním je to sychravé ročné obdobie nádherné. Ďakujem za recept, keďže mám v pláne sa konečne naučiť variť, asi sa inšpirujem :). Napríklad Dýňová polévka s červenou čočkou a ořechy nevyzerá vôbec komplikovane, to by mohlo byť vhodné aj pre začiatočníka ako ja.

    To se mi líbí

    1. Máš ráda pečené kaštany? Ochutnala jsem je dvakrát – ani jednou mi to nechutnalo. Poprvé jsem je ochutnala ze zvědavosti, podruhé jsem si chtěla potvrdit, že to opravdu není můj šálek kávy 🙂
      Krémové polévky jsou pro začátečníka ideální 🙂 Nedá se na nich víceméně nic pokazit, možná jen množství smetany, ale tu já tam vůbec nedávám a jsou vynikající i bez nich.
      Přeji hodně štěstí v kuchařských začátcích, je to velmi příjemná aktivita 🙂 A když Ti pak to jídlo ještě někdo pochválí, tak to je pak o to větší radost 🙂

      To se mi líbí

    1. Dýni jsem objevila až před dvěma lety. Nejdřív mě moc nezaujala, ale pak jsem si ji postupem času oblíbila. Loni jsem si pár semínek zasadila, ale asi pozdě a nestihly vzejít. Letos jsem to pro jistotu nestihla vůbec. Příští rok už to klapne a na podzim budu vařit a péct vlastní úrodu. Třeba budu během roku potřebovat poradit s pěstováním – je dobré vědět, komu se ozvat 🙂

      To se mi líbí

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s